Joan Miró. Arquitectura d'un llibre

01/07 - 06/11/2005

L’important és que un llibre tingui tota la dignitat d’una escultura tallada en marbre.

Joan Miró


El llibre il·lustrat és l’espai que l’editor ofereix al poeta i a l’il·lustrador perquè ambdós es trobin i avancin conjuntament per aconseguir un diàleg entre l’escriptura i la imatge.

Per poder entrar en l’esperit del poeta i arribar a una veritable fusió amb ell, Miró s’impregna del text, de les paraules, del ritme, mira de dominar les dificultats tècniques que se li presenten i d’anar tan lluny com li sigui possible.

Però saber triar un paper adequat, sovint fet a mà o amb processos gairebé artesanals, adoptar una determinada tipografia, decidir una compaginació acord amb el ritme del text o elegir una tècnica de gravat que respongui a les necessitats del llibre i saber-la executar amb finesa són també coses imprescindibles per garantir que el llibre serà l’expressió d’un acte sagrat i no tan sols un simple objecte. Dur a terme la complexa tasca de fer un llibre d’aquestes característiques només és possible a partir d’una estreta relació de col·laboració entre el poeta, l’artista i l’editor.

Un cop aquest llibre haurà sortit a la llum, el lector sabrà sens dubte apreciar-ne tota la bellesa, però difícilment podrà imaginar la gran quantitat de documentació que s’amaga darrere d’aquest rigorós i sovint llarg treball fet en equip. La correspondència de Miró amb el poeta, l’editor o el gravador, que ens permet de reconstruir la història del llibre i conèixer projectes ambiciosos com L’Antitête; els dibuixos fets sobre qualsevol tipus de paper, com els que li serveixen primer per a Ubu aux Baléares i després per a L’Enfance d’Ubu; les maquetes com les d’À toute épreuve o de Càntic del sol, que deixen constància de les diverses etapes de creació fins a arribar al seu estat definitiu, o bé les planxes de gravat, que exemplifiquen la voluntat d’elegir tècniques tan diverses com la xilografia per a À toute épreuve o els aiguaforts i aiguatintes per a Adonides, son mostres d’aquesta feina íntima i laboriosa que significa per a Miró fer un llibre.

Conèixer aquest material permet a l’espectador fer-se una idea d’aquest procés creatiu que Joan Miró comparteix amb poetes, editors i gravadors, i sobretot ajuda a copsar l’esperit d’un llibre il·lustrat.
Activitats relacionades | Compartir


Amb el suport de: Generalitat de Catalunya - Ajuntament de Barcelona - Diputació de Barcelona - Ministerio de Educación, Cultura y Deporte - Ministerio de Economía y Competividad - Ministerio de Industria, Energía
© Fundació Joan Miró · Tots els drets reservats · Avís legal · Política de privacitat · Medi ambient · Disseny i programació www.trigital.org
web patrocinada per:
Logotip de la Fundació BBVA